Tässä artikkelissa käymme läpi varattavan tuotteen eli vuokrattava majoitus, vuokrattava tuote- ja aktiviteetti -tyyppisten tuotteiden luonnin.

Tutustu myös muuntyyppisten tuotteiden luontiprosessiin:

Varattavan tuotteen luominen pähkinänkuoressa

* Pakollinen vaihe tuotteen toiminnan ja julkaisun kannalta

Tärkeää tuotteen luomisessa:

Et voi tallentaa varattavaa tuotetta ennen kuin olet luonut ja vahvistanut tuotteelle resurssin tuotesivun Saatavuus-välilehdellä. Resurssin luomisesta kerrotaan tarkemmin tällä sivulla kohdassa 2.

1. Tuotteen luonnin ensiaskeleet

Kaikki tuotteet luodaan Tuotteet-sivulla.

• Klikkaa vasemman reunan valikosta Tuotteet, jolloin saat Tuotteet ja tuoteryhmät -listauksen esille
  • Klikkaa sivulla oikeassa yläkulmassa Luo uusi -painiketta
  • Valitse esille tulevasta ruudukosta ensin tuotetyyppi klikkaamalla haluttua tuotetyyppiä
    • Varattavan tuotteen perustyyppejä ovat Vuokrattava majoitus, Vuokrattava tuote ja Aktiviteetti
      • "Alatyypit", esim. Opastus, toimii teknisesti samalla tavalla kuin Aktiviteetti. Eroavaisuus näkyy vain tuotteen sanamuodoissa
      • Hotellihuone - Hotellinx -tuotetyyppi eroaa muista ja sitä käytetään vain jos Johku-kauppaan kytketään Hotellinx-integraatio
    • Tutustu tarkemmin eri tuotetyyppeihin
    • Yleiset malli -kansiosta löydät Johkun julkaisemia mallituotepohjia. Voit hyödyntää niitä tuotteiden luonnissa

• Anna tuotteelle nimi
  • Valitse halutessasi tuoteryhmä, johon tuote liitetään, valitsemalla se alasvetovalikosta
    • Tuote täytyy liittää tuoteryhmään jotta se tulee asiakkaalle esille kauppapaikallasi
    • Tuotteen voi liittää tuoteryhmään myös jälkikäteen, jos esim. et ole vielä luonut tuoteryhmiä
  • Klikkaa Ok

Luotu uusi tuote avautuu selainsivun oikealle puolelle, tuote- ja tuoteryhmälistausnäkymän jäädessä vasemmalle puolelle.

Uusi luotu tuote avautuu Perustiedot-välilehdelle, mutta koska varattavaa tuotetta ei voi tallentaa ennen resurssien luontia/liittämistä tuotteelle Saatavuus-välilehdellä, katsomme seuraavaksi tuotteen Saatavuus-välilehden asetukset.

2. Aseta tuotteen saatavuustiedot

Saatavuudella tarkoitetaan aina sitä aikaa, mille ajankohdalle kohde on mahdollista varata.

Pakolliset tuotteelle asetettavat saatavuustiedot:

• Resurssin luonti/liittäminen tuotteelle
  • Varausten alkamiskellonaikojen asettaminen varausten alkaminen ja päättyminen -kohtaan

Muilla Saatavuus-välilehden asetuksilla teet tuotteen saatavuuteen lisärajoituksia.

Resurssin luonti ja Varattavissa-kohta

• Määritä tuotteelle ensin saatavuus luomalla joko uusi resurssi tai valitsemalla tuotteelle käyttöön jo olemassa oleva resurssi
  • Katso resurssin luonnin ohjeet

• Kun resurssi on luotu tai liitetty tuotteelle, tulee resurssi esille tuotteelle suoraan Saatavuutta hallitaan näillä resursseilla -otsikon alle (poikkeuksena resurssipoolin resurssit)
  • Tunnistat resurssin kuvakkeesta:
  • Lisää resurssin Varattavissa-kohtaan haluamasi aikavälit, jolloin haluat että kohde on varattavissa tai varaus estetty
  • Oletusaikaväli on "Sallittu aina" - tämän saat muutettua klikkaamalla riviä
  • Lue tarkemmin Varattavissa-kohdan asetuksista

Varausten alkaminen ja päättyminen

Resurssin luonnin/lisäämisen ja Varattavissa-kohdan asetusten jälkeen etene Varausten alkaminen ja päättyminen - kohtaan Saatavuus-sivulla.

Varausten alkaminen ja päättyminen -kohdassa määritellään tuntivarattavalle tuotteelle varausten alkamiskellonajat sekä vuorokausivarattavien tuotteiden varausten alkamis- ja päättymisaika.

• Klikkaa Varausten alkaminen ja päättyminen -kohdassa Lisää
  • Valitse Vuorokausivaraukset tai Tuntivaraukset -täppä riippuen varataanko kohdetta minuutti/tuntiperusteisesti vai vuorokausiperusteisesti
    • Varauksen yksikkö (min, h, vrk) määritellään Hinnat-välilehdellä hintarivien avulla
  • Aseta varausten alkamiskellonaika/-ajat yksitellen, mikäli kohde on tuntiperusteisesti varattava
  • Aseta varausten alkamis- ja päättymiskellonaika eli check-in ja check-out, mikäli kohde on tuntiperusteisesti varattava
  • Lue tarkemmin Varausten alkaminen ja päättyminen -kohdan asetuksista ja vaikutuksesta saatavuuteen

Esivalitut päivät ja saatavuuden lisäasetukset

Yllämainittujen saatavuusasetusten lisäksi voit halutessasi rajoittaa kohteen saatavuutta esivalituin päivin ja lisäasetuksin.

Huomioi, että useamman vuorokauden varausten salliminen tehdään lisäasetuksissa, klikkaamalla kohta "Salli monen päivän varaukset".

Esivalitut päivät

Esivalittuja päiviä käytettäessä tuotteelle ei tule normaalia kalenteria esille vaan ainoastana valitut päivät painikkeina - tämä on käytännöllinen kun tuote on saatavilla esim. vain muutamana tiettynä päivänä

Saatavuuden lisäasetukset

• Varattava viimeistään ennen varauksen alkua/varauksen alkamisen jälkeen
  • Huoltoikkuna/huoltotauko
  • Ostoskoriin varattavien paikkojen/henkilömäärien enimmäismäärä
  • Salli monen päivän varaukset
    • Jos tämä valinta ei ole päällä, kohdetta voi varata max yhdeksi vuorokaudeksi
  • Saatavuushaun rajoitukset
  • Lue tarkemmin saatavuuden lisäasetuksista

3. Aseta tuotteen perustiedot

Perustiedot-välilehdellä asetetaan tuotteen asiakkaille esille tulevat esittelytekstit ja hallinnoidaan mm. tuotteen markkinointinimeä.

• Syötä Lyhyt kuvaus -kohtaan tuotteen lyhyt esittely
    • Tuotteen lyhyt kuvaus tulee esille kauppapaikan etusivulla ja tuoteryhmäsivuilla tuotenostoissa sekä tuotekortti-widgeteissä
    • Tuotteen lyhyt kuvaukseen mahtuu noin 200 merkin pituinen teksti. Pidemmät tekstit katkaistaan automaattisesti.
    • Lyhyt kuvauksessa ei toistaiseksi käytetä muotoiluja tai linkkejä
  • Syötä Yleiskuvaus -kohtaan tuotteen pidempi esittely
    • Tuotteen yleiskuvaus näytetään tuotesivulla
    • Yleiskuvauksessa voi käyttää muotoiluja, iframe-upotuskoodeja sekä linkkejä

Perustiedot-välilehdellä hallinnoidaan lisäksi:

• Tuotteen nimeä
    • Voit vaihtaa tuotteen nimeä perustamisen jälkeen
    • Myyntiraporteilla tuotteen nimenä näkyy nimi joka tuotteella oli myynnin aikana
  • Tuotteen tyyppiä
    • Tuotteen tyyppiä voi vaihtaa muiden varattavien tuotetyyppien kesken, esim. aktiviteetti > vuokraväline tai mökki > kokoustila
    • Arvokortteja, lippuja  ja ostettava tuote -tyyppisiä tuotteita ei voi muuttaa toisentyyppisiin tuotteisiin
  • Tuotteen markkinointinimeä
    • Jos markkinointinimi on käytössä, tuote tulee asiakkaille esille markkinointinimellä
  • Tuotteen URL-osoite -osuutta
    • URL-osoite määrää sen missä osoitteessa tuotesivu näkyy netissä, esimerkiksi tämä tuote näkyisi suoraan osoitteessa https://minnantesti.johku.com/fi_FI/suksiretki
    • Oletuksena osoite tulee tuotteen nimen pohjalta mutta voit muokata sen mieleiseksesi
  • Smartum- ja ePassi-edun tyyppiä
    • Kulttuuriedun tyyppien valinnat näkyvät vain mikäli olet kytkenyt Smartum ja/tai ePassi -maksutavan avaintietoineen Johkuun
  • Tuotteen nimen esilletuloa työjonossa
    • Johkun työjono-komponenteilla voi seurata tilauksia tai toimituksia. Näytä nimi työjonossa-valinnalla saat tuotteen nimen esille työjonoon
  • Ylläpidon tageja
    • Ylläpidon tagit -kohtaan lisätyt tagisanat eivät näy tuotteella julkisesti vaan niillä voi hakea tietyn tuotteen sisältäviä tilauksia Tilaukset-sivulla

4. Aseta tuotteen lisätiedot

Lisätiedot-välilehdellä määritellään mm. tuotteen sijainti ja ominaisuudet/varustelu. Nämä tiedot tulevat Johku kauppapaikalla esille tuotesivulla yleisesittelyn jälkeen. Lisäksi voit asettaa julkisia, tuotenostoon esille tulevia tageja sekä hakukonenäkyvyyttä helpottavia SEO-tageja.

Lisätiedot-välilehti jakaantuu useampaan kohtaan: Lisätiedot, Ominaisuudet, Liikenneyhteydet ja välimatkat, Tagit ja  SEO-tagit. Ylin kohta on auki automaattisesti, muihin kohtiin  pääset klikkaamalla kohdan otsikkoa/riviä

• Lisätiedot-kohdan esille tulevat tiedot riippuvat tuotetyypistä
  • Ominaisuudet- sekä Liikenneyhteydet ja välimatkat -kohdar tulevat esille vain vuokrattava majoitus ja vuokrattava tuote -tuotetyypeillä, aktiviteeteilla ne eivät ole käytössä.

Lisätiedot-kohdan asetukset

• Tuotteen sijaintitiedot eli leveys- ja pituusaste
    • Sijainti täytyy asettaa jos haluat että tuote tulee esillä tuotesivun Google-kartassa sekä kauppapaikan Vapaiden kohteiden haku -toiminnon karttanäkymässä
  • Custom-karttakoodi
    • Tähän kenttään voi asettaa koodinäkymässä sijaintitiedot ulkoisesta karttapalvelusta
  • EAN-koodi
    • EAN-koodi -kenttään voit syöttää standardi EAN-13 -koodin eli 13 merkin pituisen koodin
    • EAN-koodin syöttö nopeuttaa myyntiä Johkun kassalla; voit viivakoodinlukijalla lukea myyntipisteessä olevan tuotteeen (karkkipussi, vaate, muki jne.) viivakoodin, jolloin tuote menee automaattisesti kuitille odottamaan maksua, eikä kassahenkilön tarvitse etsiä tuotetta Johkun kassatoiminnoista. Tämä on kätevää erityisesti kioskeissa tai kohteissa joissaon paljon erilaisia tuotteita myynnissä
  • Ehdot
    • Ehdot-kohtaa käytetään Arvokortti- ja Vaihdettava arvokortti -tyyppisillä tuotteilla; asetettu ehto tulostuu arvokorttiin
    • Tulostimesta riippuen tekstiä mahtuu tulostumaan lauseen-parin verran, joten Ehdot-kohta on tarkoitettu vain lyhyille info/ehtoteksteille, esim. "Lahjakortti käy verkkokaupassamme sekä kassalla."
  • Vuokrattavan majoituksen ja vuokrattavien tuotteiden lisätiedot, mm. osoitetiedot, huoneiden määrä ja vuoteiden määrä
  • Aktiviteettien lisätiedot, mm. osoitetiedot, kielet ja soveltuvuus

Ominaisuudet-kohdan asetukset

• Ominaisuudet-kohta näkyy vain vuokrattava majoitus ja vuokrattava tuote -tuotetyypeillä
  • Kohdassa asetat yksityiskohtaisesti tuotteen varustelua koskevat tiedot valintakohdin ja vapaatekstein
  • Kohtaan asetetut tiedot näytetään tuotesivulla yleiskuvauksen alapuolella

Liikenneyhteydet ja välimatkat -kohdan asetukset

• Liikenneyhteydet ja välimatkat -kohta näkyy vain vuokrattava majoitus ja vuokrattava tuote -tuotetyypeillä
  • Kohdassa voit lisätä manuaalisesti välimatkatietoja tuotteen läheisiin kohteisiin, sekä lisätietoja mm. lähellä olevista palveluista
  • Kohtaan asetetut tiedot näytetään tuotesivulla yleiskuvauksen ja ominaisuustietojen alapuolella

Tagit-kohdan asetukset

• Tagit ovat tuotekorttiin asiakkaille esille tulevia avainsanoja
  • Kerran kauppaan luotu tagi on valittavissa kaupan muihinkin tuotteisiin
    • Valitse olemassa oleva tagi alasvetovalikosta
    • Luo uusi tagi klikkaamalla Luo uusi -painiketta ja valitse, missä kieliversioissa tagia käytetään
    • Lisätyt tagit tulevat tuotteelle esille sinisinä painikkeina
  • Lisäksi esille tulee Myyntikanavan tagit -kohta mikäli kaupassa on ristiinmyyntiä eli muiden Johku-kauppiaiden tuotteita esillä
    • Kohdassa näkyvät sekä kaupan omat Myyntikanava-asetuksset > Oma myyntikanava -sivulla määritellyt tagit että muiden myyntikanavassa olevien kauppiaiden vastaavalla sivulla asettamat tagit
    • Toiminto mahdollistaa muiden kauppiaiden tagien käyttämisen tuotteillasi omassa kaupassasi. Tagi voi olla esim. tietty kohde/sijainti, jossa sekä omia että toisen kauppiaiden tuotteita myydään, esim. Repovesi
      • Valitse tuotteelle käyttöön myyntikanavan tagi klikkaamalla valintakohtaa tagin edessä

SEO-tagit -kohdan asetukset

• SEO-tageja käytetään Johkun kauppapaikalla hakukoneille näytettävässä metadatassa
  • SEO-tagien lisäys auttaa tuotteidesi näkyvyyttä hakukoneissa
    • Valitse olemassa oleva SEO-tagi alasvetovalikosta
    • Luo uusi SEO-tagi klikkaamalla Luo uusi -painiketta ja valitse, missä kieliversioissa tagia käytetään

5. Luo tuotteelle hinnoittelu

Tuotteen Hinnat-välilehdellä luodaan tuotteen hinnoittelu. Varattavilla tuotteilla hinnoittelu luodaan aina hintarivien kautta.

Hintarivin Yksikkö-kohdasta määräytyy lisäksi varauksen yksikkö eli minkäpituisia varauksia tuotteeseen on mahdollista tehdä.

• Lisää tuotteelle ainakin yksi hintarivi klikkaamalla Lisää hintarivi-painiketta. Hintarivejä voi luoda useita, jos on tarpeen esim. luoda sesonkihinnoittelua
  • Aseta hintariviin
    • Nimi
      • Nimi ei näy asiakkaille vaan ainoastaan ylläpidossa
    • Yksikkö
      • Yksikkö on asetettavissa vuorokausina, tunteina tai minuutteina
        • Vuorokaudet ja tunnit asetetaan täysinä
        • Esim. 1,5 h varauskesto asetetaan minuuttimääräisenä: 90 minuuttia
      • Yksikkö määrittää, minkäpituisia varauksia tuotteeseen syntyy, tuotetyypistä riippuen
        • Vuokrattava majoitus ja vuokrattava tuote: varauksen yksikköä "kertautetaan"; esim. jos yksikkö on 1 vuorokausi/1 vrk, ja valittuna Salli monen päivän varaukset -asetus Saatavuus-välilehdellä, niin tuotetta voi varata yhdeksi vuorokaudeksi ja yli (2vrk, 3 vrk, 4 vrk jne.)
        • Aktiviteetti: varauksen pituus on täsmälleen hintarivin yksikön pitunen; esim. jos yksikkö on 2 tuntia/2 h, niin varaus syntyy kahden tunnin pituisena eivätkä lyhyemmät tai pidemmät varaukset onnistu ellei tuotteella ole muita hintarivejä
    • Perushinta
      • Perushinta sisältää -kohta tulee valittavaksi/muokattavaksi vain, kun Hinnat-sivulla on valittuna kohta Hinnoittelu osallistujamäärän mukaan
  • Aseta hintariville halutessasi ehtoja
    • Ehtoja käytettäessä hinta on voimassa vain kun ko. ehdot täyttyvät
    • Hintarivien ehdoilla saat luotua mm. tiettynä päivämäärävälinä voimassa olevan hinnan
    • Lue lisää hintarivien ehdoista
  • Luo tarvittaessa lisää hintarivejä jotta saat tuotteellesi halutun hinnoittelukokonaisuuden

Hinnoittelu per henkilö, ja ikään tai vastaavaan perustuvat hinnoittelut

6. Liitä halutessasi tuotteeseen optioita tai linkitettyjä tuotteita/tuoteryhmiä

Linkitykset-välilehdellä voit lisätä muita tuotteita optioiksi tälle tuotteelle. Optiot voivat olla valinnaisia tai pakollisia, lisämaksullisia tai hintaan sisältyviä. Optiot tulevat valintakohtina asiakkaalle esille heti varauskohdassa.

Lisäksi voit linkittää tuotteeseen yksittäisiä muita tuotteita tai kokonaisia tuoteryhmiä. Linkitetyt tuotteet tulevat esille Suosittelemme myös- tyyppisen otsikon alla tuotteen yleisesittelyn alapuolella. Linkitetyt tuoteryhmät näkyvät niin ikään yleisesittelyn alapuolella tuoteryhmän nimen mukaisella otsikolla, kaikkine tuoteryhmän tuotteineen.

7. Lisää tuotteeseen kuvat

Tuotteen Kuvat-välilehdellä lisäät tuotteelle pääkuvan sekä haluamasi lisäkuvat.

• Lisää tuotteelle ainakin pääkuva klikkaamalla Lähetä kuva-painiketta
  • Voit myös asettaa lisäkuvia
    • Lisäkuvien määrä kannattaa pitää maltillisena
  • Kuvia näytetään tuotenostoissa ja tuotesivulla
    • Pääkuva: näytetään tuotenostoissa/tuotekorteissa ainoana kuvana
    • Lisäkuvat: näytetään tuotesivulla tuotteen lisätietojen yhteydessä sekä sivun alareunassa
  • Kun olet lisännyt kuvia tuotteelle, tulee esille Lisätiedot-painike jonka kautta saat asetettua
    • Kuvatekstit
    • Youtube-videolinkin (video tulee kuvan päälle)
  • Lue tarkemmin tuotteen kuvista ja kokosuosituksista

8. Luo halutessasi tuotekohtaista viestintää

Johku-kaupasta tilatessa asiakas saa automaattisesti sähköpostitse tilausvahvistusviestin, avoimen tilauksen vahvistusviestin tai maksuvahvistusviestin, riippuen asiakkaan valitsemasta maksutavasta. Näiden viestien tekstejä hallinnoidaan asetuksissa: Asetukset > Perusasetukset > Viestit. Vahvistusviestiin tulee automaattisesti mukaan kooste asiakkaan tilaamista palveluista tai tuotteista: tuotteen nimi, hlö/kappalemäärä, varausaika, hinta.

Koska itse viesti kuitenkin lähtee asiakkaalle tuotteesta riippimatta, kaupan automaattiset vahvistusviestit eivät sovellu tuotekohtaiseksi informaatioksi asiakkaalle, tilanteisiin joissa halutaan viestiä esim. saapumisesta kohteeseen. Tätä varten Johkussa ovat tuote- sekä resurssiviestit.

Tuotekohtaista viestintää voit asettaa tuotteen Viestit-välilehdellä. Voit lisätä yhden tai useamman viestin ja määrittää, missä tilauksen tai varauksen vaiheessa viesti lähtee asiakkaalle. Tuoteviesteissä voit käyttää tageja, jolloin saat viestiin mukaan automaattisesti esim. tuotteen nimen, varausajan, asiakkaan nimen jne. Tuoteviestien ajastettuja lähetyksiä voit seurata Ajastetut notifikaatiot -sivulla.

9. Aseta tuote esille asiakkaillesi

Voit esikatsella tuotetta tuotesivun Myyntikanavat-välilehdellä Esikatsele kauppapaikalla-painikkeella.

Sekä tuotteen että tuoteryhmän sivulta löytyy Myyntikanavat-välilehti, josta löytyy Näytä kauppapaikassa -valinta. Tämä valinta on "julkaisutoiminto" tuotteille ja tuoteryhmille.

Jotta tuote tulee julkisesti esille asiakkaillesi, täytyy tehdä seuraavat toimenpiteet:

• Klikata tuotteen Myyntikanavat-välilehdellä "Näytä kauppapaikassa"
  • Liittää tuote tuoteryhmään jos se ei vielä ole.
    • Voit tehdä tuoteryhmään liittämisen joko tuotteen Myyntikanavat-välilehdellä klikkaamalla tuoteryhmä valituksi Näytä kauppapaikassa -kohdan alta, tai erikseen Tuotteet-sivun listalta klikkaamalla tuoteryhmän nimeä ja lisäämällä tuotteet tuoteryhmän Tuotteet-välilehdellä Lisää tuote-painikkeella
    • Huomioi, että myös tuoteryhmäsivun Myyntikanavat-välilehdellä täytyy olla Näytä kauppapaikassa -kohta valittuna
    • Tuoteryhmät, joissa ei ole yhtään julkista (= tuotteita joilla on Näytä kauppapaikassa -valinta) tuotetta tai Näytä kauppapaikassa -valintaa, ei tule esille

• Yllämainituilla toimilla tuoteryhmä ja tämä tuote tulevat esille kauppapaikkasi [kaupantunniste].johku.com valikkoon
  • Jos haluat lisäksi tuoteryhmän ja sen tuotteet esille kauppapaikkasi etusivulle, liitä tuoteryhmä nostotuoteryhmäksi
    • Mene Asetukset > Kauppapaikka > Etusivu -sivulle
    • Klikkaa Nostotuoteryhmät-kohdassa Lisää tuoteryhmä, valitse tuoteryhmä alasvetovalikosta, klikkaa Ok ja tallenna muutokset

PS. Jos et halua käyttää Johkun kauppapaikkaa vaan ennemmin omaa sivustoasi, tutustu Johkun widget-mahdollisuuksiin!