Ostettava tuote on kiinteähintainen tuote, johon ei liity mitään aikasidonnaisuuksia kuten varausten syntymistä tai voimassaoloaikoja. Ostettava tuote -tuotetyyppiä voidaan käyttää fyysisillä paikan päällä myytävillä tai postitettavilla tuotteilla kuten t-paita, muki, karkkipussi tai kahvi.

Ostettavan tuotteen saatavuus perustuu varastosaldoon; tuotteelle syötetty varastosaldo vähenee automaattisesti kun tuotetta ostetaan. Jos varastosaldoa ei käytetä, on tuote aina saatavilla ellei erikseen asetettuna "Estä ostaminen".

Tutustu myös muuntyyppisten tuotteiden luontiprosessiin:

Ostettavan tuotteen luominen pähkinänkuoressa

• Klikkaa Luo uusi, ja valitse tuotetyypiksi Ostettava tuote*
  • Anna tuotteelle nimi ja valitse liitetäänkö tuote johonkin tuoteryhmään*
  • 1. Perustiedot:  Syötä tuotteen perustiedot*
  • 2. Lisätiedot: Syötä tuotteelle halutessasi lisätietoja ja tageja
  • 3. Saatavuus: Aseta tuotteelle saatavuus: varastosaldo tai valitse "Kytke myynti irti varastosaldosta"*
  • 4. Hinnat: Aseta tuotteelle hinta ja alv%*
  • 5. Linkitykset: Liitä tuotteeseen halutessasi optioita tai tuote-/tuoteryhmä
  • 6. Kuvat: Lisää tuotteeseen kuvat
  • 7. Viestit: Luo halutessasi tuotekohtaista viestintää
  • Aseta tuote esille asiakkaillesi*

* Pakollinen vaihe tuotteen toiminnan ja julkaisun kannalta

Ostettavan tuotteen luominen

Kaikki tuotteet luodaan Tuotteet-sivulla.

• Klikkaa vasemman reunan valikosta Tuotteet, jolloin saat Tuotteet ja tuoteryhmät -listauksen esille
  • Klikkaa sivulla oikeassa yläkulmassa Luo uusi -painiketta
  • Klikkaa esille tulevasta ruudukosta tuotetyyppi Ostettava tuote

• Anna tuotteelle nimi
  • Valitse halutessasi tuoteryhmä, johon tuote liitetään, valitsemalla se alasvetovalikosta
    • Tuote täytyy liittää tuoteryhmään jotta se tulee asiakkaalle esille kauppapaikallasi
    • Tuotteen voi liittää tuoteryhmään myös jälkikäteen, jos esim. et ole vielä luonut tuoteryhmiä
  • Klikkaa OK

Luotu uusi tuote avautuu selainsivun oikealle puolelle, tuote- ja tuoteryhmälistausnäkymän jäädessä vasemmalle puolelle.

1. Perustiedot

Perustiedot-välilehdellä asetetaan tuotteen asiakkaille esille tulevat esittelytekstit ja hallinnoidaan mm. tuotteen markkinointinimeä.

• Syötä Lyhyt kuvaus -kohtaan tuotteen lyhyt esittely
    • Tuotteen lyhyt kuvaus tulee esille kauppapaikan etusivulla ja tuoteryhmäsivuilla tuotenostoissa sekä tuotekortti-widgeteissä
    • Tuotteen lyhyt kuvaukseen mahtuu noin 200 merkin pituinen teksti. Pidemmät tekstit katkaistaan automaattisesti.
    • Lyhyt kuvauksessa ei toistaiseksi käytetä muotoiluja tai linkkejä
  • Syötä Yleiskuvaus -kohtaan tuotteen pidempi esittely
    • Tuotteen yleiskuvaus näytetään tuotesivulla
    • Yleiskuvauksessa voi käyttää muotoiluja, iframe-upotuskoodeja sekä linkkejä

Perustiedot-välilehdellä hallinnoidaan lisäksi:

• Tuotteen nimeä
    • Voit vaihtaa tuotteen nimeä perustamisen jälkeen
    • Myyntiraporteilla tuotteen nimenä näkyy nimi joka tuotteella oli myynnin aikana
  • Tuotteen markkinointinimeä
    • Jos markkinointinimi on käytössä, tuote tulee asiakkaille esille markkinointinimellä
  • Tuotteen URL-osoite -osuutta
    • URL-osoite määrää sen missä osoitteessa tuotesivu näkyy netissä, esimerkiksi tämä tuote näkyisi suoraan osoitteessa https://minnantesti.johku.com/fi_FI/muki
    • Oletuksena osoite tulee tuotteen nimen pohjalta mutta voit muokata sen mieleiseksesi
  • Smartum- ja ePassi-edun tyyppiä
    • Kulttuuriedun tyyppien valinnat näkyvät vain mikäli olet kytkenyt Smartum ja/tai ePassi -maksutavan avaintietoineen Johkuun
  • Tuotteen nimen esilletuloa työjonossa
    • Johkun työjono-komponenteilla voi seurata tilauksia tai toimituksia. Näytä nimi työjonossa-valinnalla saat tuotteen nimen esille työjonoon
  • Ylläpidon tageja
    • Ylläpidon tagit -kohtaan lisätyt tagisanat eivät näy tuotteella julkisesti vaan niillä voi hakea tietyn tuotteen sisältäviä tilauksia Tilaukset-sivulla

2. Lisätiedot

Lisätiedot-välilehti jakaantuu ostettavilla tuotteilla kolmeen kohtaan: Lisätiedot, Tagit ja SEO-tagit. Kukin kohta avautuu omana otsikkonaan Lisätiedot-välilehdellä. Lisätiedot eivät ole pakollisia.

Lisätiedot-kohta

• Tuotteen sijaintitiedot eli leveys- ja pituusaste
    • Sijainti täytyy asettaa jos haluat että tuote tulee esillä tuotesivun Google-kartassa sekä kauppapaikan Vapaiden kohteiden haku -toiminnon karttanäkymässä
  • Custom-karttakoodi
    • Tähän kenttään voi asettaa koodinäkymässä sijaintitiedot ulkoisesta karttapalvelusta
  • EAN-koodi
    • EAN-koodi -kenttään voit syöttää standardi EAN-13 -koodin eli 13 merkin pituisen koodin
    • EAN-koodin syöttö nopeuttaa myyntiä Johkun kassalla; voit viivakoodinlukijalla lukea myyntipisteessä olevan tuotteeen (karkkipussi, vaate, muki jne.) viivakoodin, jolloin tuote menee automaattisesti kuitille odottamaan maksua, eikä kassahenkilön tarvitse etsiä tuotetta Johkun kassatoiminnoista. Tämä on kätevää erityisesti kioskeissa tai kohteissa joissaon paljon erilaisia tuotteita myynnissä
  • Ehdot
    • Ehdot-kohtaa käytetään vain Arvokortti- ja Vaihdettava arvokortti -tyyppisillä tuotteilla; asetettu ehto tulostuu arvokorttiin

Tagit-kohta

• Tagit ovat tuotekorttiin asiakkaille esille tulevia avainsanoja
  • Kerran kauppaan luotu tagi on valittavissa kaupan muihinkin tuotteisiin
    • Valitse olemassa oleva tagi alasvetovalikosta
    • Luo uusi tagi klikkaamalla Luo uusi -painiketta ja valitse, missä kieliversioissa tagia käytetään
    • Lisätyt tagit tulevat tuotteelle esille sinisinä painikkeina
  • Lisäksi esille tulee Myyntikanavan tagit -kohta mikäli kaupassa on ristiinmyyntiä eli muiden Johku-kauppiaiden tuotteita esillä
    • Kohdassa näkyvät sekä kaupan omat Myyntikanava-asetuksset > Oma myyntikanava -sivulla määritellyt tagit että muiden myyntikanavassa olevien kauppiaiden vastaavalla sivulla asettamat tagit
    • Toiminto mahdollistaa muiden kauppiaiden tagien käyttämisen tuotteillasi omassa kaupassasi. Tagi voi olla esim. tietty kohde/sijainti, jossa sekä omia että toisen kauppiaiden tuotteita myydään, esim. Repovesi
      • Valitse tuotteelle käyttöön myyntikanavan tagi klikkaamalla valintakohtaa tagin edessä

SEO-tagit -kohta

• SEO-tageja käytetään Johkun kauppapaikalla hakukoneille näytettävässä metadatassa
  • SEO-tagien lisäys auttaa tuotteidesi näkyvyyttä hakukoneissa
    • Valitse olemassa oleva SEO-tagi alasvetovalikosta
    • Luo uusi SEO-tagi klikkaamalla Luo uusi -painiketta ja valitse, missä kieliversioissa tagia käytetään

3. Saatavuus

Kun ostettava tuote -tyyppinen tuote luodaan, syntyy samalla tuotteen niminen ostettava-tyyppinen resurssi, joka kytkeytyy tuotteen Saatavuus-välilehdelle (tunnistat resurssin kuutiokuvakkeesta). Ko. resurssissa määritellään varastosaldo.

Varastosaldo puolestaan määrittää ostettavan tuotteen saatavuuden. Asetettu varastosaldo vähenee automaattisesti sitä mukaa kun tuotetta ostetaan, ja kun saldo menee nollaan, on tuote loppuunmyytynä sekä online että ylläpidossa kunnes kauppias lisää tuotteelle varastosaldoa.

• Aseta haluamasi varastosaldo resurssin kohtaan
    • Voit asettaa/muuttaa varastosaldoa myös erikseen Tuotteet-sivun Resurssit-välilehdellä
  • Kytke myynti irti varastosaldosta -valinnalla varastosaldo jätetään kokonaan huomiotta, ja tuotetta on jatkuvasti saatavilla.

Vinkki: Jos tuote on tarpeen saada pois myynnistä mutta haluat pitää sen esillä kauppapaikallasi, valitse Hinnat-välilehdellä Normaali hinnoittelu -valinnan tilalle Estä ostaminen. Ko. valinnalla hinta sekä ostamispainikkeet menevät kokonaan piiloon tuotteelta.

Lisäksi ostettavan tuotteen Saatavuus-välilähdellä voit asettaa, näytetäänkö tuote kauppapaikan Vapaiden kohteiden haku -toiminnossa vai ei.

Näytä saatavuushaussa

• Kohdat eivät näy ennen saatavuushaun käyttöönottoa
  • Aina = Tuote näytetään aina Vapaiden kohteiden haku -toiminnossa, vaikka tuote ei olisi esillä kauppapaikassa
  • Jos kauppapaikassa = Tuote näytetään Vapaiden kohteiden haku -toiminnossa vain jos tuote on esillä kauppapaikassa
  • Ei koskaan = Tuotetta ei koskaan näytetä Vapaiden kohteiden haku -toiminnossa

Rajoita saatavuushakua -valinnalla ei ole vaikutusta ostettaviin tuotteisiin.

4. Hinnat

Hinnat-välilehdellä asetetaan tuotteelle hinta. Hintoja on vain yksi, ja se on kiinteä kappalehinta. Johku ei toistaiseksi mahdollista erillishinnoitteluita esim. tietyille kappalemäärille.

• Aseta kappalehinta ja alv%

Hinnat-välilehden kautta voit myös valita tuotteelle käyttöön postitustavat/toimitustavat Toimitustapa-asetukset -painikkeen kautta.

5. Linkitykset

Linkitykset-välilehdellä voit lisätä muita tuotteita optioiksi tälle tuotteelle. Optiot voivat olla valinnaisia tai pakollisia, lisämaksullisia tai hintaan sisältyviä. Optiot tulevat valintakohtina asiakkaalle esille heti varauskohdassa.

Lisäksi voit linkittää tuotteeseen yksittäisiä muita tuotteita tai kokonaisia tuoteryhmiä. Linkitetyt tuotteet tulevat esille Suosittelemme myös- tyyppisen otsikon alla tuotteen yleisesittelyn alapuolella. Linkitetyt tuoteryhmät näkyvät niin ikään yleisesittelyn alapuolella tuoteryhmän nimen mukaisella otsikolla, kaikkine tuoteryhmän tuotteineen.

6. Kuvat

Tuotteen Kuvat-välilehdellä lisäät tuotteelle pääkuvan sekä haluamasi lisäkuvat.

• Lisää tuotteelle ainakin pääkuva klikkaamalla Lähetä kuva-painiketta
  • Voit myös asettaa lisäkuvia
    • Lisäkuvien määrä kannattaa pitää maltillisena
  • Kuvia näytetään tuotenostoissa ja tuotesivulla
    • Pääkuva: näytetään tuotenostoissa/tuotekorteissa ainoana kuvana
    • Lisäkuvat: näytetään tuotesivulla tuotteen lisätietojen yhteydessä sekä sivun alareunassa
  • Kun olet lisännyt kuvia tuotteelle, tulee esille Lisätiedot-painike jonka kautta saat asetettua
    • Kuvatekstit
    • Youtube-videolinkin (video tulee kuvan päälle)
  • Lue tarkemmin tuotteen kuvista ja kokosuosituksista

7. Viestit

Johku-kaupasta tilatessa asiakas saa automaattisesti sähköpostitse tilausvahvistusviestin, avoimen tilauksen vahvistusviestin tai maksuvahvistusviestin, riippuen asiakkaan valitsemasta maksutavasta. Näiden viestien tekstejä hallinnoidaan asetuksissa: Asetukset > Perusasetukset > Viestit. Vahvistusviestiin tulee automaattisesti mukaan kooste asiakkaan tilaamista palveluista tai tuotteista: tuotteen nimi, hlö/kappalemäärä, varausaika, hinta.

Koska itse viesti kuitenkin lähtee asiakkaalle tuotteesta riippimatta, kaupan automaattiset vahvistusviestit eivät sovellu tuotekohtaiseksi informaatioksi asiakkaalle, tilanteisiin joissa halutaan viestiä esim. saapumisesta kohteeseen. Tätä varten Johkussa ovat tuote- sekä resurssiviestit.

Tuotekohtaista viestintää voit asettaa tuotteen Viestit-välilehdellä. Voit lisätä yhden tai useamman viestin ja määrittää, missä tilauksen tai varauksen vaiheessa viesti lähtee asiakkaalle. Tuoteviesteissä voit käyttää tageja, jolloin saat viestiin mukaan automaattisesti esim. tuotteen nimen, varausajan, asiakkaan nimen jne. Tuoteviestien ajastettuja lähetyksiä voit seurata Ajastetut notifikaatiot -sivulla.

Tuotteen julkaisu / kauppapaikalle esille laittaminen

Voit esikatsella tuotetta tuotesivun Myyntikanavat-välilehdellä Esikatsele kauppapaikalla-painikkeella.

Sekä tuotteen että tuoteryhmän sivulta löytyy Myyntikanavat-välilehti, josta löytyy Näytä kauppapaikassa -valinta. Tämä valinta on "julkaisutoiminto" tuotteille ja tuoteryhmille.

Jotta tuote tulee julkisesti esille asiakkaillesi, täytyy tehdä seuraavat toimenpiteet:

• Klikata tuotteen Myyntikanavat-välilehdellä "Näytä kauppapaikassa"
  • Tallentaa tuote jos et ole vielä tallentanut luomaasi uutta tuotetta. Tallennus-painike löytyy sivun alareunasta.
  • Liittää tuote tuoteryhmään jos se ei vielä ole.
    • Voit tehdä tuoteryhmään liittämisen joko tuotteen Myyntikanavat-välilehdellä klikkaamalla tuoteryhmä valituksi Näytä kauppapaikassa -kohdan alta, tai erikseen Tuotteet-sivun listalta klikkaamalla tuoteryhmän nimeä ja lisäämällä tuotteet tuoteryhmän Tuotteet-välilehdellä Lisää tuote-painikkeella
    • Huomioi, että myös tuoteryhmäsivun Myyntikanavat-välilehdellä täytyy olla Näytä kauppapaikassa -kohta valittuna
    • Tuoteryhmät, joissa ei ole yhtään julkista (= tuotteita joilla on Näytä kauppapaikassa -valinta) tuotetta tai Näytä kauppapaikassa -valintaa, ei tule esille

• Yllämainituilla toimilla tuoteryhmä ja tämä tuote tulevat esille kauppapaikkasi [kaupantunniste].johku.com valikkoon
  • Jos haluat lisäksi tuoteryhmän ja sen tuotteet esille kauppapaikkasi etusivulle, liitä tuoteryhmä nostotuoteryhmäksi
    • Mene Asetukset > Kauppapaikka > Etusivu -sivulle
    • Klikkaa Nostotuoteryhmät-kohdassa Lisää tuoteryhmä, valitse tuoteryhmä alasvetovalikosta, klikkaa Ok ja tallenna muutokse