Johkun kassaympäristö eli POS mahdollistaa Johku-kauppasi tuotteiden myynnin kassatoimintoineen. Kassa toimii internetselaimella, ja voit itse päättää, mitä toimintoja (komponentteja) ja mahdollisia laitekytkentöjä haluat kassassasi käyttää.

Kassaa käytetään Johku Appissa kuten Johkun hallintaa eli osoitteessa: app.johku.com/[kaupantunniste]

Voit käyttää kassaa valmiissa Ylläpito-käyttöliittymässä tai luoda kassakäyttöä varten oman käyttöliittymän, jossa on esillä vain kassan toiminnot ja halutut muut toiminnot.

Mistä Johkun kassaympäristön kokonaisuus koostuu?

1. app.johku.com/[kaupantunniste] -osoitteessa käytettävästä kassan käyttöliittymästä, johon valittuna käyttöön
    • Käyttöpaikka
      • Myynti kirjautuu käyttöpaikan mukaan; käyttöpaikka yleisimmin on fyysinen kassapiste eli esim. Kassa 1, Kassa 2, Minnan kotikone jne.
    • Käyttöliittymäosio(t)
    • Sekä valittuna mahdolliset maksupäätteisiin ja tulostimiin liittyvät asetukset
  2. Kassatietokoneeseen/-laitteeseen kytketyistä erillislaitteista
    • Integroitu Poplapay-maksupääte tai ulkoinen maksupääte
    • Mahdollinen kuitti- ja/tai lipputulostin
    • Mahdollinen viivakoodinlukija lahjakortti-/sarjalippukoodien ja EAN-koodien lukemiseen kassalla. Lukijan tulee voida lukea QR-koodeja jotta lahjakortti-/sarjalippukoodien luenta onnistuu

Kassan toiminnallisuudet

1. Komponenttien kautta muodostettavat kassan toiminnot

• Tuotteet
    • Tuotelista
      • Tietyn tuoteryhmän tuotteiden listaus kassalla
    • Tuoteryhmälista
      • Tuoteryhmien, joilla on valittuna "Näytä tämä tuoteryhmä Johkun kassakomponenteissa" asetus, listaus kassalla
    • Elokuvalista
      • Elokuvanäytösten listaus kassalla päivämäärittäin
    • Lippuaktiviteetit
      • Lippuaktiviteettien listaus kassalla päivämäärittäin
    • Painikekartta
      • Painikekarttaan asetettujen tuotteiden esilletuonti painikkeina kassalla
    • Bensapumppu
      • Polttoainemyynti kassalla Infodarta Processing:n maksuautomaatti -integraatiossa
  • Tilauksen käsittely ja myynti kassalla
    • Kuitti
      • Tuotteiden myyntitoimenpide eli tuotteiden lisäys kuitille ja maksuprosessin läpikäynti
      • Jos kassakäyttöliittymässä ei ole mukana Kuitti-komponenttia, tuotteita ei voi myydä
    • Asiakkaan kuitti (Kakkosnäyttö)
      • Kuitin tietojen ja salikartan näyttäminen asiakkaalle kakkosnäytöltä
    • Lippuvaraukset
      • Varattujen näytöslippujen lunastaminen eli poiminta kuitille ja maksaminen
    • Avoimet tilaukset
      • Varausten (pl. lippuvaraukset) käsittely/vienti kuitille ja maksaminen
  • Tositteet ja niiden hyvittäminen
    • Tosite- eli transaktiolista
      • Kuitin uudelleentulostus
      • Lippujen (jos on tositteella) uudelleentulostus
      • Tositteen hyvittäminen
        • Rahat täytyy palauttaa erikseen asiakkaalle
  • Raportointi

2. Salikartta

• Salikartta eli paikkakartta näyttää elokuvateatterisalin tai muun vastaavan tilan istumapaikat paikkatietoineen
  • Salikarttaa ei toistaiseksi voi luoda itse vaan sen luonti tilataan Johku tuelta: tuki@johku.com. Salikartan luonnista peritään työkustannus
  • Salikartta tulee kassalla automaattisesti näkyviin elokuvan paikkoja valitessa, kun salikartta on luotuna ja elokuvan näytökseen on valittuna Näytä paikkakartta = Kyllä

3. Maksutavat

• Maksutapoina käteinen, kortti, mobiilimaksu (MobilePay, MasterPass) ja arvoseteli (Virikeseteli ja vastaavat fyysiset setelit)
  • Laskutus-vaihtoehto, kun kuitille on lisätty yritysasiakas
    • Lasku ei lähde kassasta suoraan vaan hallintaan syntyy vahvistettu tilaus jonka kauppias muodostaa laskuksi myöhemmin
  • Avoin tilaus-vaihtoehto, kun kuitille on lisätty tilaaja tai yritysasiakas
    • Avoin tilaus -vaihtoehdolla tehdään lippu- ja muut varaukset kassalla
  • Smartum/Edenred ym. liikunta- ja kulttuurikortit toimivat Johkuun integroiduissa Yomani ja Yoximo -maksupäätteissä, joissa on maksunvälittäjänä Bambora Acceptance. Kauppiaan tulee toimittaa Bambora Acceptance -kauppiasnumeronsa liikunta/kulttuurikortin myöntäjälle maksujen hyväksynnän avaamiseksi

4. Arvokorttien ja vaihdettavien arvokorttien vastaanotto

• Arvokorttien vastaanottaminen kassassa viivakoodinlukijan kanssa tai ilman lukijaa (koodin manuaalinen syöttö)

5. Kuitin ja lippujen tulostusvalinnat

• Kuitin tulostus, lähetys asiakkaalle sähköpostitse tai ei kuittia -valinta
  • Yksitäisten tai kaikkien kuitilla olevien lippujen tulostus tai lähetys asiakkaan sähköpostiin

Kassakäyttöliittymän luominen ja sen asetukset

Johkun perustamisen yhteydessä syntyy automaattisesti Ylläpito -käyttöliittymä, jossa on mukana Kassa/POS-niminen käyttöliittymäosio vasemman reunan valikossa. Voit käyttää sitä satunnaiseen kassamyyntiin sellaisenaan.

Useimmiten on kuitenkin tarpeen luoda kassakäyttöä varten erillinen kassakäyttöliittymä, jotta saat rajattua esille vain halutut toiminnot.

1. Aloita kassankäyttöliittymän rakentaminen toisella laitteella tai kassatietokoneen/laitteen toisella selaimella/ ingognito-ikkunassa, käyttäen Ylläpito-käyttöliittymää tai vastaavaa jossa on Asetukset- tai Johku App-komponentti käytössä

• Mene osoitteeseen app.johku.com/[kaupantunniste]
  • Kirjaudu Johku-tunnuksin
  • Valitse Ylläpito-käyttöliittymä
  • Mene Asetukset > Johku App -osioon

2. Luo kassaa varten käyttöpaikka Asetukset > Johku App > Käyttöpaikat-sivulla; anna käyttöpaikalle selkeä/kuvaava nimi

3. Luo kassaa varten komponentit Asetukset > Johku App > Komponentit -sivulla, jos niitä ei vielä ole olemassa, esim. tietyn tuoteryhmän tuotelistaus tai painikekartta. Katso Kassan toiminnallisuudet -listauksesta kassalla käytettävät komponenttityypit

4. Luo käyttöliittymäosio, johon luot sarakkeet ja asetat kassan komponentit käyttöön sarakkeisiin

• Jos luot kaksi saraketta, esim. vasemman sarakkeen leveydeksi 8/12 ja oikean sarakkeen leveydeksi 4/12
  • Voit luoda myös useampia sarakkeita, mutta sarakkeiden yhteisleveys tulee olla 12, esim. 4/12 + 4/12 + 4/12

5. Luo käyttöliittymä:

Tunnistetiedot

• Tyyppi-kohtaan
    • Kiinteä, mikäli ko. koneella tullaan käyttämään vain kassaympäristöä useamman käyttäjän toimesta eikä ole tarvetta kassakäyttöliittymän vaihtoon
    • Kelluva, mikäli kassakäyttällä täytyy olla pääsy eri laitteilla tapahtuvaan kassamyyntiin (esim. erillinen mobiilikassa) eli eri kassakäyttöliittymiin
      • Katso kohta 8.: käyttöliittymän linkittäminen käyttäjään
  • Tunniste -kohta
    • Täytetään myöhemmin, jos kyseessä on Kiinteä käyttöliittymä (ks. alempana kohta 7.)
    • Jätetään tyhjäksi, jos kyseessä on Kelluva käyttöliittymä
  • Käytöpaikka-kohtaan valitse luomasi kassan käyttöpaikka
  • Oletuskäyttöliittymä-kohtaan valitse luomasi kassan käyttöliittymäosio
  • Lisää käyttöliittymäosioita-kohtaan halutessa muita käyttöliittymäosioita lisänä mikäli kassalla/kassahenkilöiden on tarpeen katsella muitakin tietoja, esim. varauslistausta
  • Kelluva kuitti -kohtaan valitaan Älä käytä kelluvaa kuittia
  • Valikkokuvakkeet-kohtaan valitse Näytä kuvakkeet
    • Näytä kuvakkeet määrittelee, näytetäänkö käyttöliittymäosioiden kuvakkeet vai ei. Valitse näytettäväksi jotta vasemman laidan valikko on helpommin käytettävissä erityisesti jos asetat kassakäyttöliittymäosion lisäksi muita osioita käyttöön

Maksupääte

• Maksupäätteen ID-kohtaan
    • ID-numerosarja (useimmiten 5-numeroinen) jonka saat integroidun Poplapay-päätteen tilatessa, TAI
    • sana: external, mikäli et käytä kassalla integroitua Poplapay-maksupäätettä
  • Sopimus-kohtaan
    • Visma Pay, mikäli integroidussa Poplapay-maksupäätteessä on käytössä Visma Pay -sopimus
    • Bambora Acceptance, mikäli integroidussa Poplapay-maksupäätteessä on käytössä Visma Pay -sopimus
    • Ei valittu, mikäli käytössä ei ole integroitua maksupäätettä

Ulkoiset tulostimet ja (Tulostus-)Asetukset

• Ulkoisia tulostimia tarvitset vain jos haluat tulostaa kuitit tai/ja liput muualta kuin maksupäätteeltä, tai jos maksupäätteessä ei ole tulostustoimintoa (esim. Yomani ML)
  • Valitse Kuitti-/Lipputulostin -kohtiin tulostuksen leveys tulostinlaitteesi mukaan (80mm/112mm/BOCA) tai Tulostinta ei valittu mikäli et käytä erillistä kuitti-/lipputulostinta
  • Valitse Liput- ja Tulostustyöt -kohtiin lippujen ja tulostuksen oletusvalinnat, eli mitkä tulostusvauhtoehdot ovat oletuksena kassalla valittuna
  • Lue tarkemmin tulostamisesta

Bensapumppu -kohtaa käytetään vain jos käytössä on Infodata Processing -polttoainemyynti-integraatio. Ensisijainen-valinta asetetaan sille käyttöliittymälle jonka halutaan kirjaavan polttoainemyynnit integraatiossa.

6. Mene kassatietokoneen/-laitteen selaimella (jolla tulet käyttämään kassaympäristöä) app.johku.com/[kaupantunniste] -osoitteeseen ja kopioi näytöllä näkyvä tunniste-/lukusarja

7.  Palaa Ylläpito-käyttöliittymään toisella laitteella/selaimella/Ingognito-näkymässä

• Klikkaa luomasi kassakäyttöliittymä auki Asetukset > Johku App > Käytöliittymät -sivulla
  • Liitä tunniste kassakäyttöliittymän Tunniste-kohtaan
  • Tallenna

8. Jos kassakäyttöliittymä on tyypiltään Kelluva, liitä käyttöliittymä suoraan käyttäjätietoon Asetukset > Perusasetukset > Käyttäjät-sivulla

• Näin kyseinen käyttäjä voi kirjautumistunnuksellaan käyttää kassaa tarvittaessa eri laitteilla, esim. kassatietokoneella ja mobiililaitteella

9. Kassakäyttäjä voi nyt kirjautua tunnuksillaan kassatietokoneelle app.johku.com/[kaupantunniste] osoitteessa; kassanäkymä avautuu automaattisesti kirjautumisen jälkeen ja on suoraan käytettävissä

• Esille ei tule käyttöliittymävalintaa
  • Kassakäyttäjälle näkyvät vain ne tiedot ja toiminnot jotka on asetettu kassakäyttöliittymään

Kassaan kytkettävät erillislaitteet

1. Integroidut Poplapayn maksupäätteet tai ulkoinen maksupääte

• Integroitava maksupääte
    • Tilaa maksupääte/päätteet Johkulta toistaiseksi voimassaolevalla sopimuksella tai kausimaksupäätteinä (kausi 1-6 kk)
    • Ilmoita Johkulle tilauksen yhteydessä
      • Tuleeko pääte Visma Pay- vai Bambora Acceptance -sopimuksella
      • Visma Pay- tai Bambora Acceptance -kauppiastunnuksesi ja toimialakoodi eli MCC. Nämä tiedot saat Visma Paylta/Bamboralta
      • Osoite, johon pääte lähetetään sekä vastaanottajan nimi ja puhnro. Maksupäätelähetys toimitetaan aina suoraan paikan päälle
    • Saat sähköpostiisi Poplapaylta ilmoituksen kun maksupäätelähetys on matkalla, sekä tunnukset/pääsyn Poplapay Online Tools -portaaliin josta näet laitteen tiedot ja voit seurata maksupäätetapahtumia
    • Saat Johku tuelta päätteen ID-numeron/-numerot
    • Syötä saamasi päätteen ID-numero sille varattuun paikkaan kassan käyttöliittymässä ja tallenna
    • Kytke maksupääte päälle ja kassakoneeseesi (laitetyypistä riippuen; langaton laite kytketään vain päälle)
    • Kokeile korttimaksun läpimenemistä kassallasi; avautuuko Visma Pay-ikkuna ja onnistuuko korttimaksu
    • Ongelmatilanteissa ota yhteys Johku tukeen
  • Ulkoinen maksupääte
    • Kytke maksupääte kassakoneeseesi
    • Aseta kassakäyttöliittymään Maksupäätteen ID-kohtaan sana: external ja tallenna
    • Kokeile korttimaksamista kassalla; summat tulee syöttää päätteelle manuaalisesti eli ne eivät mene päätteelle automaattisesti ulkoisia maksupäätteitä käytettäessä

2. Kuitti- ja lipputulostimet

• Tilaa kuitti-/lipputulostin, esim. yhteistyökumppaniltamme Televirmi Oy:ltä, jorma.hirvonen@ringring.fi, myynti@televirmi.fi
  • Suositeltuja tulostinmalleja ovat esim. Citizen CTS2000 ja Star TSP100-sarjan tulostimet
  • Asenna tulostin/tulostimet kassatietokoneeseen uusimpien ajureiden kera
  • Tee testitulostus koneelta eli testaa että normaali tulostaminen toimii
  • Aseta Johkussa käyttöliittymä-tietoon Ulkoiset tulostimet -kohtiin tulostusleveys tulostinmallin mukaan. Esim Star TSP100 -sarjan tulostimen kanssa tulostusleveydeksi valitaan 80(72) mm
  • Lataa Johku Printer -ohjelma Johkussa Ulkoisen tulostimet -kohdasta tai suoraan osoitteesta https://johkuprinter.jalusta.com/  ja asenna koneellesi
  • Liitä Johku Printerissä tulostin Add printer -kohtaan, klikkaa tulostinvalintaa ja valitse oikealle, ja mitä tietoja (liput/kuitit) siltä tulostetaan ja miltä kassalta/käyttöpaikalta
  • Johku Printeriin valitaan Printer Type -kohtaan samat tulostusleveydet kuin käyttöliittymään asetetut leveydet
    • Esim. jos käytössä Star TSP100 lipputulostimena, ja kuitin tulostus on maksupäätteen kautta niin asetukset: käyttöliittymään valittuna Kuittitulostin-kohtaan leveys 80 (72 ) mm, Lipputulostin-kohtaan Ei käytössä. Johku Printeriin valittuna tulostin Star TSP100, Which documents to print -kohtaan klikattuna Tickets ja Printer type -kohtaan valittuna 80 (72) mm.
  • Johku Printer -ohjeet

3. Viivakoodinlukijat ja älyskannerit

• Johkun kassalla voi käyttää normaaleja kassatietokoneeseen kytkettyjä/paritettuja viivakoodilukijoita tuotteiden myyntiin, jos tuotteelle on asetettu EAN-koodi (ostettavat tuotteet ja arvokortit) ja ko. viivakoodi löytyy itse fyysistestä tuotepakkauksesta
  • Jos viivakoodinlukijassa on tuki qr-koodien luennalle, ko. lukijaa voi käyttää myös
    • Johkun mobiililippujen luentaan yhdessä Johku Reader -toiminnon kanssa, kun lukija on kytketty älypuhelimeen (lippujen luenta yleensä salin tms. ovella kassan sijasta)
    • Johkun arvokorttien (lahjakortit) ja vaihdettavien arvokorttien (sarjaliput) koodien luentaan kassalla
  • Älyskannerit toimivat mobiililippujen luentaan sellaisenaan eli eivät tarvitse erillistä puhelinta Johku Readerin käyttöön vaan koodin luenta ja Johku Readerin käyttö tapahtuu samalla laitteella
  • Johkun kanssa testattuja ovat koodinlukija Newland BS8060 Piranha sekä älyskanneri Newland MT90
  • Viivakoodinlukijoiden ja älyskannerien tilaus esim.  yhteistyökumppanimme Televirmi Oy, jorma.hirvonen@ringring.fi, myynti@televirmi.fi

Lue tarkemmin laitteista