Bensapumppu (Gaspump) -komponentti on tarkoitettu käytettäväksi Infodata Processing Oy:n maksuautomaatin kanssa polttoaineen ostamiseen Johku-kassan kautta.

Johku-maksuautomaatti -integraatiossa kauppias käyttää Johku-kassaa polttoainetankkauksen seurantaan ja polttoaineen myyntiin.

• Pumpun avaus asiakkaan käyttöön kun asiakas on valinnut automaatilla kassalle maksun/pyytänyt tankkausluvan
  • Mahdollisuus keskeyttää tankkaus kassalta käsin
  • Ostetun polttoainemäärän vienti kuitille asiakkaan maksua varten
  • Jos asiakas maksaa polttoaineen suoraan kortilla automaatissa, ko. tapahtuma ei rekisteröidy Johkuun mitenkään

Bensapumpun käyttöönotto askelittain

Huom! Jos kone on uusi (jossa ei aiemmin ole ollut Infodatan kassaa käytössä), ilmoita koneen IP-osoite Infodatalle

1. Luo polttoainetuotteet Johkuun

• Tuotteen tyyppi: Ostettava tuote
  • Saatavuus-välilehti: Kytke myynti irti varastosaldosta -kohta valittuna
  • Integraatiossa tuotteen hinnat tulevat maksuautomaatin tiedoista- Johku-tuotteen hintaa ei siinä käytetä
    • Hinta-kohdan voi jättää siis tyhjäksi
    • Jos haluat myydä tuotetta myös Johku-maksuautomaatti -integraation ulkopuolella, luo sitä varten erillinen tuote ja aseta kauppapaikalle / erilliseen kassaan myytäväksi

2. Luo komponentti

• Klikkaa Asetukset > Johku App> Komponentit-sivulla Uusi komponentti
  • Anna komponentille nimi ja valitse komponentin tyypiksi "Bensapumppu"
  • Klikkaa Ok
  • Valitse Tuotteiden linkitys-kohtiin luomasi polttoainetuotteet eli 95-kohtaan 95 bensiini, D-kohtaan diesel jne.
  • Tallenna

3. Luo käyttöliittymäosio

• Klikkaa Asetukset > Johku App > Käyttöliittymäosio-sivulla Uusi käyttöliittymäosio
  • Lisää kaksi (tai useampia) saraketta, joista yhteen lisäät bensapumppu-komponentin ja yhteen kuitti-komponentin
    • HUOM! Sarakkeeseen, johon bensapumppu-komponentin lisää, EI saa asettaa muita komponentteja!
      • Tämä siksi että toiminnan kannalta bensapumppu-komponentin täytyy olla jatkuvasti näkyvissä. Muiden komponenttien lisääminen sarakkeeseen asettaa komponentit välilehdille jolloin bensapumppu-näkymä menee piiloon jo välilehdistä klikkaa toisen komponentin esille.
  • Aseta käyttöliittymäosiolle kuvake jotta Bensapumppu erottuu käyttöliittymän valikosta
  • Tallenna

4. Luo käyttöpaikka

• Klikkaa Asetukset > Johku App > Käyttöpaikat -sivulla Uusi käyttöpaikka
  • Anna köyttöpaikalle nimi
  • Tallenna

5 . Luo käyttöliittymä

• Klikkaa Asetukset > Johku App > Käyttöliittymät -sivulla Uusi käyttöliittymä
  • Anna käyttöliittymälle nimi
  • Valitse tyypiksi Kiinteä
  • Liitä Tunniste-kohtaan tunniste, joka tulee esille, kun menet app.johku.com/kaupantunniste -osoitteeseen sillä koneella, jolla tulet käyttämään bensapumppu-kokonaisuutta eli "polttoainemyynti-kone"
  • Valitse Käyttöpaikka -kohtaan luomasi käyttöpaikka
  • Valitse Oletuskäyttöliittymä-kohtaan luomasi bensapumpun kassakäyttöliittymä
  • Lisää halutessasi muita käyttöliittymäosioita käyttöön
  • Syötä ja valitse tarvittavat maksupääteasetukset ja tulostinasetukset
  • Klikkaa Bensapumppu-kohtaan Ensijainen
    • Ensisijainen-asetus määrittää että tältä käyttöliittymältä (polttiainemyynti-koneelta) tehdään ensisijaisesti polttoainemyynti
    • Voit luoda tarvittaessa muita käyttöliittymiä eri koneiden polttoainemyyntiä varten mutta vain tällä yhdellä saa olla Ensisijainen-valinta
  • Tallenna

6. Lataa polttoainemyynti-koneelle Johku Printer ja ota se käyttöön

• Toimiakseen Johku-maksuautomaatti integraatio tarvitsee Johku Printer:n version 0.3.3 tai uudempi, joka toimii integraatiossa "tulkkina"
  • Ko. versio on ladattavissa Johkusta Ulkoiset tulostimet-kohdan yhteydestä tai suoraan osoitteesta https://johkuprinter.jalusta.com/

• Jos koneella on jo entuudestaan Johku Printer, varmista sen versio Task Managerista klikkaamalla oikealla napilla Johku Printer-riviä ja sieltä Properties > Details. Jos koneella on vanha versio, lataamalla uuden Johku Printerin uusi versio asentuu suoraan vanhan päälle
  • Jos käytät kuitin tulostamiseen ulkoista tulostinta (maksupäätteen sijasta)
    • Valitse Johku Printeriin tulostin
    • Klikkaa Which documents to print -kohtaan "Receipts" valituksi
    • Klikkaa Print documents from cash registers -kohtaan luomasi kassa valituksi
    • Valitse kuitin leveys Printer Type-kohtaan
    • Käy valitsemassa sama kuittileveys myös laiteasetukseen kohtaan Kuittitulostin

7.  Sulje polttoainemyynti-koneelta Infodatan kassa

8.  Mene app.johku.com/kaupantunniste -osoitteeseen polttoolttoainemyynti-koneella, kirjaudu ja aloita polttoaineen myynti

Käyttäminen

• Lähtötilanne: Bensapumppu-kassanäkymä on auki koneella:

• Asiakas tulee automaatille ja valitsee kassamaksun/pyytää tankkausluvan
  • Kassanäkymässä ko. pumpun kohdalle muuttuu tilaksi Käytössä
  • Kun pumpun tila on Käytössä, täytyy kauppiaan avata polttoaineen syöttö klikkaamalla Start-nappia

• Kun kauppias on painanut Start-nappia, pumppu on käytössä/polttoaine siirtyy. Pumpun tilana näkyy Tankkaa
  • Jos tilanne vaatii, kauppiaan on mahdollista pysäyttää tankkaus klikkaamalla Stop-nappia

• Kun asiakas on lopettanut tankkauksen, tiedot ilmestyvät kassanäkymän alareunaan

• Lisää kuitille -napin painaminen vie tiedot kuitille maksutapahtumaa varten
  • Asiakas voi maksaa Johku-kaupassa toiminnassa olevilla maksutavoilla
  • Kuitti tulostuu laitteen ja Johku Printerin asetusten mukaisesti