Tilauksen peruutus onnistuu Johkussa sekä ylläpitopuolella että Johku kassassa.

Huomioi, että asiakkaan kortti- tai verkkomaksu täytyy aina erikseen hyvittää maksunvälittäjän portaalissa mikäli käytössäsi on muu maksunvälittäjä kuin Visma Pay - Johkun ylläpidossa tehty tilauksen peruutus vaikuttaa vain Johkun sisäiseen raportointiin.

Jos käytössä on Visma Pay, asiakkaan maksunpalautus on mahdollista Johkun kautta tilauksen, tositteen sekä kassakuitin hyvittämisen yhteydessä.

Tilauksen osittainen hyvitys ei toistaiseksi ole tuettua Johkussa.

Tilauksen peruutus Johkun ylläpidon kautta

1. Poista tilaus tai Hyvitä tosite riippuen haluatko säilyttää asiakkaan varauksen vai ei

1A. Jos haluat peruuttaa asiakkaan ostoksen JA varauksen, klikkaa tilauksella Poista tilaus

• Tilaus ja tilauksella ollut varaus poistuu kokonaan, ja tosite (jos olemassa) hyvittyy, sekä muodostuu erillinen miinusmerkkinen hyvitystosite. Käy palauttamassa asiakkaalle maksu maksunvälittäjän palvelussa (ks. kohta 2)
  • Jos käytössäsi on Visma Pay ja tilaus on maksettu sitä käyttäen, saat esille myös Poista tilaus ja palauta Visma Pay -suoritukset -valinnan. Tätä käyttäen palautuu myös rahat asiakkaalle eli maksua ei tarvitse käydä erikseen hyvittämässä vismapay.com:ssa

• Kuittaa poisto ja valitse, lähetetäänkö asiakkaalle myös peruutusviesti
    • Peruutusviestin lähteminen edellyttää, että Peruutusviesti on asetettu Johkun Asetukset > Viestit -sivulle

1B. Jos haluat peruuttaa asiakkaan ostoksen MUTTA säilyttää varauksen klikkaa tositteella Hyvitä tosite

• Tilaus ja tosite muuttuvat hyvitetyiksi sekä muodostuu erillinen miinusmerkkinen hyvitystosite. Tilauksella ollut varaus säilyy järjestelmässä. Käy palauttamassa asiakkaalle maksu maksunvälittäjän palvelussa (ks. kohta 2)
  • Jos käytössäsi on Visma Pay ja tilaus on maksettu sitä käyttäen, saat esille myös Poista tosite ja palauta Visma Pay -suoritukset -valinnan. Tätä käyttäen palautuu myös rahat asiakkaalle eli maksua ei tarvitse käydä erikseen hyvittämässä vismapay.com:ssa

2. Suorita tarvittaessa rahojen palautus asiakkaalle

• Mikäli käytössäsi ei ole Visma Payta tai et käyttänyt Poista tilaus/Hyvitä tosite -painikkeen palauta Visma Pay -suorituket -valintaa, rahat täytyy palauttaa asiakkaalle manuaalisesti maksunvälittäjän portaalista
  • Kirjaudu käyttämäsi maksunvälittäjän portaaliin ja hyvitä asiakkaan transaktio siellä
    • Asiakas saa rahat tililleen/kortilleen kun maksunvälittäjä hoitaa transaktion palautuksen
  • Jos asiakas on maksanut laskulla tai käteisellä suoraan kauppiaalle, sovi maksun hyvittämisestä erikseen asiakkaan kanssa

Tilauksen peruutus Johkun kassaympäristössä

• Etsi kassan tapahtumat/transaktiolistalta tilaus/kuitti ja klikkaa se auki
  • Klikkaa Hyvitä kuitti
  • Vahvista hyvittäminen klikkaamalla esille tulevaa Vahvista-painiketta aikarajan kuluessa
  • Jos käytössä on Visma Pay ja tilaus on maksettu kortti- tai verkkomaksuna
    • Hyvittämistieto mene suoraan Johkusta Vismaan rajapintaa pitkin, eikä kauppiaan tarvitse manuaalisesti palauttaa rahoja Visman palvelussa
  • Jos käytössä ei ole Visma Payta ja tilaus on maksettu kortti- tai verkkomaksuna:
    • Maksunvälittäjä ei saa hyvitystietoa Johkulta vaan kauppiaan täytyy hyvittää transaktio erikseen maksunvälittäjän palvelussa
  • Jos tilaus on maksettu käteisellä, rahahyvitys annetaan suoraan kassalla