• Avaa kassaosoite pos.johku.com/[Johku-kaupan tunniste] ja kirjaudu sisään Johku-tunnuksillasi
    • Jos kyseessä on uusi laite tai selain ja kassaosoitteessa näkyy vain Client ID-numerosarja, katso ohjeet täältä
  • Jos kassalla on käytössä ulkoisia kuitti- tai lipputulostimia, tarkista että Johku Printer on koneelle asennettuna ja ohjelma käynnissä

1. Valitse kassassa tuotteita kuitille klikkaamalla tuotteista Lisää tai painikekartta-komponenttia käytettäessä klikkaamalla painikekartan painiketta

2. Valitse tämän jälkeen kuitin alareunasta maksutapa ja kuittaa maksun määrä klikkaamalla Lisää (mahdollisuus myös muokata maksun määrää)

• Jos käytössä on Johkuun integroitu maksupääte, korttimaksua käytettäessä avautuu Bamboran maksutapahtuma-ikkuna
  • HUOM! Jos poistat kuitilta kortti-maksun punaisesta raksista Hyväksy-napin painamista, lähettää Johku tästä Bamboralle hyvityspyynnön. Ko. maksusuoritus näkyy hyvityksenä Bamboran portaalissa.
  • Jos olet valinnut kuitille maksutavaksi arvosetelin, mutta kuitilla oleviin tuotteisiin täytyy tehdä muutosta, poista arvosetelivalinta, ja lisää uudelleen vasta muutosten jälkeen

3. Valitse kuitin tulostusoptio:

• Kuitin tulostus
  • Sähköpostikuitin lähetys asiakkaalle (syötä asiakkaan sähköpostiosoite esille tulevaan kenttään)
  • Ei lainkaan kuittia
  • Jos kuitilla on tapahtumalippuja, näkyy myös valinnat liput tulostukseen liittyen
    • Tulosta erilliset liput
    • Erilliset sähköpostiliput
    • Tulosta yhdistetty lippu
    • Yhdistetty sähköpostilippu

4. Klikkaa lopuksi Hyväksy

• Kuitti ja mahdolliset liput/arvokortit tulostuvat tämän jälkeen asetusten mukaisesti

• Kuitilla oleva Roskakori-kuvake tyhjentää koko kuitin
  • Kuitilla olevan tuotteen vieressä oleva ruksi poistaa vain ko. tuotteen kuitilta

Kassasta löytyvät maksutapavaihtoehdot

• Käteinen
    • Asiakas maksaa käteisellä samantien

• Kortti
    • Jos kassalla on käytössä Bamboran integroitu maksupääte, avautuu Bamboraan maksupääteyhteys automaattisesti. Ikkunassa voi seurata maksun onnistumista
      • Jos ostos maksetaan useammalla kortilla, täytyy kukin korttimaksu hyväksyä klikkaamalla turkoosia kortti-kuvaketta ennen kuin Hyväksy -nappia voidaan painaa

• Jos kassalla ei ole käytössä integroituja maksupäätteitä, täytyy summa syöttää maksupäätteelle manuaalisesti

• Arvoseteli
    • Arvosetelit tarkoittavat yleensä kolmannen osapuolen myöntämiä liikunta- tai kulttuuriseteleitä. Ennen näiden vastaanottamista arvosetelit täytyy luoda Johkun asetuksiin
    • Kun arvoseteli on luotu, se on valittavissa kassalla Arvoseteli-valikosta. Huomioi että arvokortteihin (sarjaliput, lahjakortit) kytketyt arvosetelit eivät tule esille tässä valikossa

• Mobiilimaksu
    • Mobiilimaksuista käytettävissä on MobilePay ja Masterpass. Nämä maksutavat ovat mahdollisia vain jos kaupassa on käytössä Bambora maksunvälittäjänä

• Laskutus
    • Laskutus-valintaa käytetään kun kuitilla olevat tuotteet/palvelut halutaan laskuttaa yritykseltä jälkikäteen
    • Laskutus tulee valinnaksi kuitille vain kun kuitille on ensin lisätty tai valittu tilaajatiedot kuitin yläosaan. Uuden tilaajan saa lisättyä klikkaamalla Lisää, ja olemassaolevan asiakkuuden haettua Lisää-napin vieressä olevasta hakukentästä
    • Jos valittua tilaajaa ei ole linkitetty mihinkään tiettyyn laskutusasiakkuuteen kaupan Laskutusasiakkaat-sivulla, valitse Laskutus-kohdan alta "Muut". Jos linkitys on olemassa, valitse Laskutus-kohdan alta laskutusasiakas
    • Kun kuitille on valittu Laskutus, asiakas saa kuitilla olevat palvelut/tuotteet (esim. elokuvalippu). Johkun ylläpitopuolelle syntyy tilaaja- ja laskuttusasiakatiedoilla keltapohjainen Vahvistettu tilaus, jonka kauppias laskuttaa jälkikäteen laskutusasiakkaalta. Vahvistettu tilaus ei ole muokattavissa
    • Ks. myös elokuvalippujen laskuttaminen

• Avoin tilaus
    • Myös Avoin tilaus -valinnan esilletulo kuitilla edellyttää tilaajatiedon valintaa tai syöttämistä
    • Avoin tilaus -maksutavalla syntyy ylläpitopuolelle sinipohjaunen muokattavissa oleva tilaus. Avoimen tilauksen voi maksaa myöhemmin esim. maksulinkin avulla
    • Elokuvateattereissa Avoin tilaus -painike mahdollistaa elokuvalippujen varauksen ja niiden lunastamisenmyöhemmin ennen näytöstä

Hyvittäminen kassalla

• Etsi kassan tapahtumat/tapahtumahistoria -listalta tilaus/kuitti
  • Klikkaa Hyvitä kuitti
  • Jos käytössä on Bamboraan integroitu maksupääte ja
    • tilaus on maksettu korttimaksuna, tieto hyvittämisestä välittyy suoraan Bamboraan. Bambora suorittaa hyvityksen asiakkaan kortille
    • tilaus on maksettu verkkomaksuna, Bambora saa tiedon hyvittämisestä mutta voi joutua kysymään esim. asiakkaan tilitietoja maksun suorittamiseksi
  • Jos käytössä ei ole integroituja maksupäätteitä ja tilaus on maksettu kortti- tai verkkomaksuna, maksunvälittäjä ei saa hyvitystietoa Johku kassasta vaan kauppiaan täytyy hyvittää transaktio erikseen maksunvälittäjän palvelussa
  • Jos tilaus on maksettu käteisellä, rahahyvitys annetaan suoraan kassalla