Johkussa sarjalippu on arvosetelin pohjalta luotu arvokortti, jossa arvoseteli määrittelee yksittäisen sarjalipun arvon. Sarjalipun ostaessaan asiakas saa sähköpostiinsa sarjalipun koodin. Koodin voi käyttää näytöslippuostokseen joko Johku-kaupassa tai kassalla. Samaan sarjalippu-arvokorttiin voi sitoa useampia kappaleita samaa arvoseteliä, jolloin ostosta tehdessä asiakas voi valita, montako kappaletta näytöslippuostokseen käytetään.

Sarjalipun luominen

1. Luo ensin POS-osiossa ARVOSETELI
    • Nimeä arvoseteli esim. "Sarjalippu 8 €"
    • Anna arvosetelille arvo euroina
    • Aseta "Tästä arvosetelistä luodut arvokortit"-kohtaan asetus "Käy yhteen ostoskorin tuoteriviin"
    • Rajaa käyttö Liput-tuoteryhmään valitsemalla tuoteryhmä alasvetovalikosta ja klikkaamalla "Liitä"
    • Tallenna

2. Luo Johkun Tuotteet-osiossa luo Sarjalippu-ARVOKORTTI
    • Klikkaa Luo uusi, anna arvokortille nimi ja valitse tyypiksi Arvokortti

• Perustiedot-välilehdellä kirjoita lyhyt esittelyteksti esim. sarjalipun käytöstä. Nämä tuotetekstit näkyvät asiakkaalle kauppapaikalla
    • Lisätiedot-välilehdellä kirjoita halutessasi lyhyt sarjalipun käyttöä ohjeistava teksti Ehdot-kenttään. Nämä tekstit tulevat esille asiakkaan saamaan sähköposti-sarjalippuunn ja tulostuvat mikäli sarjalippu tulostetaan kassalla.

• Saatavuus-välilehdellä klikkaa Varastosaldo-kohdassa "Kytke myynti irti varastosaldosta" jotta sarjalippuja voi myydä rajattomasti (ts. niillä ei ole kiinteää varastosaldoa/tiettyä myytävissä olevaa määrää)
    • Arvoseteli-kohtaan valitse arvoseteli sekä määrä
      • Sarjalipun arvo määräytyy arvosetelin pohjalta
      • Tässä esimerkissä valitsemme arvosetelin "Sarjalippu 8 €" ja määräksi 5 kpl. Tämä tarkoittaa että arvokorttimme "Sarjalippu 5 x 8 €" sisältää 5 arvosetelin arvoista (8 €) käyttökertaa
      • Sarjalipun ostaessaan asiakas saa vain yhden koodin. Jos sarjalippu-arvokortilla on useampi arvoseteli eli useampi käyttökerta, asiakas voi kauppapaikalla koodisyötön ponnahdusikkunassa valita, montako arvoseteliä käyttää ko. ostoskerralla. Jos arvokortille jaa käyttämättömiä arvoseteleitä, samaa koodia voi käyttää myöhemmin uudestaan, arvokortin voimassaoloajan puitteissa
      • Myös kassalla sarjalipun koodin syöttö tai koodilukijalla lukeminen avaa ponnahdusikkunan, josta valitaan ostokseen valittava arvosetelien määrä
    • Voimassaolo-kohtaan valitse sarjalipulle joko tietty voimassaoloaika (ostohetkeen sidottu tai tietty pvm-väli) tai rajoittamaton jolloin sarjalippu on voimassa kunnes kaikki sen arvosetelit on käytetty

• Hinnat-välilehdellä anna sarjalipulle hinta. Tämä tarkoittaa hintaa, jolla sarjalippu myydään asiakkaalle
      • Tässä esimerkissä sarjalippu sisältää 5 kpl 8 euron arvoseteleitä, joten asetamme sarjalipun hinnaksi 40 euroa, alv 10%

• Lopuksi tallenna muutokset

3.  Jotta sarjalipun käyttäminen onnistuu erihintaisissa näytöksissä, täytyy lisäksi luoda Sarjalippua vastaava LIPPU näytösten hinnoittelu-osioon ja liittää se kuhunkin hinnoittelutyyppiin/hinnoittelumalliin
    • Varaukset-osiossa klikkaa painiketta Näytösajat ja sen jälkeen painiketta "Hallitse hinnoittelua"

• Valitse hinnoittelu, johon haluat sarjalipun käyvän
    • Aloita lipun luominen kirjoittamalla lipun nimi "Valitse lippu tai kirjoita nimi uudelle lipulle"-kenttään

• Lipun asetuksiin lisää sarjalipun hinta sekä alv%
      • Sarjaliput katsotaan 1.1.2019 voimaantulleen ohjeistuksen mukaisesti arvoseteleiksi, joissa vero maksetaan myyntihetkellä
      • Johkussa tämä tarkoittaa sitä että vero maksetaan sillä hetkellä kun asiakas ostaa sarjalipun (eli Sarjalippu-arvokortin)
      • Hinnoitteluun liitetty Sarjalippu-lippu puolestaan toimii ns. vaihtolippuna jossa tarkoitus on vain teknisesti kuitata asiakkaan tekemä sarjalipun käyttö. Koska tässä yhteydessä käytetty sarjalippu on jo myyty aikaisemmin,, merkitään vaihtolipulle alv-prosentiksi 0
    • Jos haluat että Sarjalippu kuittaa koko näytöslipun hinnan ilman että asiakkaalle jää maksettavaa (esim. sarjalippu jonka arvo/arvoseteli on 8 eur, kuittaa 11 euron näytöslipun) , valitse "Vaihda tähän lippuun käytettäessä arvoseteleitä" -kenttään Sarjalippu-arvoseteli
    • Tallenna muutokset
    • Sarjalippu-lippun täytyy liittää kaikkiin näytöshinnoitteluihin, joihin sarjalipun halutaan käyvän maksuvälineenä

Katso myös sarjalipun myyminen ja sarjalipun käyttäminen