Aikamääreisen tuotteen saatavuus määrittelee sen, mitkä päivät tai kellonajat ovat ostettavissa ja mitkä eivät.

Varaamisen/tilaamisen ajankohtaan (ts. milloin/minä päivänä asiakas voisi tehdä tilauksen) liittyviä määrityksiä Johkussa ei toistaiseksi ole, pl. tuotteen Varattava viimeistään -asetus.

Saatavuuden määrittelyssä on tärkeää huomioida kolme eri päälähdettä: 1) resurssin Varattavissa-kohdan aikavälit ja kapasiteetti, 2) tuotteen Varausten alkaminen ja päättyminen -kohdan asetukset sekä 3) tuotteen hintarivit.

Lisäksi saatavuuteen vaikutetaan esivalituilla päivillä ja tuotteen lisäasetuksilla.

1. Resurssissa määritelty saatavuus

Resurssi on saatavuuden tärkein lähde. Resurssin Varattavissa-kohta kertoo Johkulle, mitkä päivämäärät/aikavälit ovat varattavissa. Asiakkaiden tekemät varaukset (tilaukset) kohdistuvat aina resurssiin ja poistavat siltä saatavuutta.

Voit muokata, lisätä ja poistaa resurssin Varattavissa-kohdan aikoja joko suoraan tuotteessa (johon resurssi on liitettynä) Saatavuus-välilehdellä, tai muokkaamalla suoraan resurssia Tuotteet-osion Resurssit-välilehdellä.

Resurssin Varattavissa-kohdan aikaväli-asetukset ovat ns. "master-aikoja", jonka puitteissa mahdolliset hintarivien aika-ehdot sekä varausten alkamis- ja päättymisajat operoivat.  Jos tuotteen saatavuutta haluaa hallita enemmän hintarivien ja niiden ehtojen avulla, voi Varattavissa-kohtaan jättää sen oletusasetuksen eli "Sallittu aina".

• Muokkaa halutessasi oletusaikaväli haluamaksesi klikkaamalla aikariviä, tekemällä muutokset aikoihin ja klikkaamalla OK
  • Voit myös lisätä itse sallittuja tai/ja estettyjä aikavälejä yksitellen klikkaamalla Lisää aikaväli-painiketta
  • Tallenna tuote/resurssi muokkausten jälkeen
  • Luotuja aikavälejä voit poistaa manuaalisesti klikkaamalla aikarivi auki ja sitten Poista-painiketta

Aikavälien asetusvaihtoehdot

• Salli varaukset = Tämän resurssin varaukset sallitaan asetetulle aikavälille
  • Estä varaukset = Tämän resurssin varaukset estetään asetetulle aikavälille
  • Estä alkaminen/päättyminen = Tämän resurssin varaukset eivät voi alkaa tai päättyä asetetulla aikavälillä

• Joka viikonpäivä = Resurssin aikavälirajoitus on voimassa jokaisena viikonpäivänä
  • Valittu viikonpäivä (klikkaa viikonpäivä-painiketta/painikkeita, joita haluat rajoituksen koskevan) = resurssin aikavälirajoitus on voimassa valittuina viikonpäivinä
  • Koko vuoden = Resurssin aikavälirajoitus on voimassa ympäri vuoden
  • Asetettu päivämääräväli = Resurssin aikavälirajoitus on voimassa asetettulla päivämäärävälillä
  • Koko päivän = Resurssin aikavälirajoitus on voimassa vuorokauden
  • Asetettu kellonaikaväli= Resurssin aikavälirajoitus on voimassa asetettulla kellonaikavälillä
    • Huom! Vuorokausipohjaisesti varattavilla tuotteilla resurssissa ei voi käyttää kellonaikaväli-rajoitusta sillä kellonaikaväli tarkoittaa yhden vuorokauden sisällä olevia kellonaikoja, ja siten kun saatavuus tulee vain osalle vuorokautta niin vuorokauden varaukset eivät onnistu

Resurssin kapasiteetin samanaikainen käyttö

Retki- ja muissa vastaavissa ryhmille tarkoitetuissa tuotteissa täytyy resurssille valita käyttöön kohta "Salli yksittäisen resurssin kapasiteetin samanaikainen varaaminen". Tämä mahdollistaa sen, että kukin varaus kuluttaa resurssiin asetettua enimmäiskapasiteettia - eli ryhmään otetaan silloin varauksia samalle ajalle kunnes enimmäiskapasiteetti on täynnä. Ilman tätä valintaa ensimmäinen varaaja varaa koko kapasiteetin ko. ajalle käyttöönsä, eli ko. aika ei silloin enää ole muille varattavissa.

Esimerkki: Syysretki-tuotteessa on tilaa 20 osallistujalle. Retkipäivä on 1.9.2022 klo 16.

• Salli yksittäisen resurssin kapasiteetin samanaikainen varaaminen -kohta VALITTUNA >> Tuotetta voi varata niin kauan samalle ajalle kunnes varausten osallistujamäärä on yhteensä 20.

• Salli yksittäisen resurssin kapasiteetin samanaikainen varaaminen -kohta EI VALITTUNA  >> Asiakas varaa tuotteen 1-20 hengelle. Muut asiakkaat eivät voi tehdä varauksia samalle ajalle.

Yksityisretkissä sekä esim. majoitustuotteissa tämä kohta jätetään valitsematta, sillä.

2. Varausten alkaminen ja päättyminen -asetusten vaikutus saatavuuteen

Varausten alkaminen ja päättyminen -kohdassa määritellään

• Tuntiperusteisesti varattavien tuotteiden alkamiskellonaika/-ajat päivämäärä- ja/tai viikonpäivärajoituksineen
    • Tuntiperusteisesti varattavilla tuotteilla täytyy olla vähintään yksi alkamiskellonaika, jotta tuotetta voi varata
    • Päättymiskellonaikaa ei aseteta vaan se tulee varaukseen automaattisesti varauksen yksikön pohjalta (määritetään hintarivin asetuksissa)
    • Aseta tuntivarattavan tuotteen varausten alkamisajat
      • Klikkaa Lisää-painiketta
      • Valitse Tuntivaraukset-täppä
      • Aseta alkamiskellonaika ja tarvittaessa pvm-väli ja/tai viikonpäivät
      • Klikkaa ok
      • Jos haluat lisätä alkamiskellonaikoja, toista prosessi Lisää-painikkeesta alkaen
      • Tallenna
  • Vuorokausiperusteisesti varattavien tuotteiden alkamis- ja päättymiskellonaika
    • Vuorokausiperusesti varattavalla tuotteella voi olla vain yksi alkamis- ja päättymiskellonaika eli check-in ja check-out
    • Chec-out -aika täytyy olla check-in -aikaa aikaisempi (esim. check-in klo 14, check-out klo 10) jotta tuotteen voi varata heti samana päivänä kuin edellinen varaus päättyy
    • Jos varauksen alkamis- ja päättymisaikaa rajoittaa päivämäärä- tai viikonpäivärajauksin, tulee muiden päivien varauksiin alkamis- ja päättymisajaksi klo 00.00-00.00; vuorokausivarauksia ei voi siis estää Varausten alkaminen ja päättyminen -kohdassa vaan estot täytyy tehdä resurssin Varattavissa-kohdassa tai hintariveillä
  • Huomioi, että Varausten alkaminen ja päättyminen -kohtaan asetettujen aikojen täytyy toimia resurssin Varattavissa-kohdan aikojen puitteissa; jos asetat päivämäärävälin, joka on kokonaan Varattavissa-kohtaan asetetun päivämäärävälin ulkopuolella, tuote ei tule varattavaksi

3. Tuotteen hintarivien vaikutus saatavuuteen

Aikamääreisen tuotteen hintariveillä (tuotesivun Hinnat-välilehti) pystytään tarkentamaan myynnissä olevaa saatavuutta. Ylläolevissa kuvaesimerkeissä resurssiin on määritelty saatavuus syyskuusta lokakuuhun. Hintarivien päivämääräväli-ehdolla voidaan rajata yksittäistä hintarivin voimassaoloa vaikkapa vain syyskuuksi ja vielä viikonpäiviksi la+su.

Näin  voidaan luoda omat hintarivit/omat hinnoittelut syyskuulle ja lokakuulle ja vielä erillishinnoittelua viikonpäivän mukaan. Esimerkissa syyskuussa tuote olisi varattavissa siis lauantaisin ja sunnuntaisin. Erityisen kätevästi tämä toimii alle vuorokauden kestävillä tuotteilla, joilla on alkamiskellonaika tai useampi ja tietty tunti-/minuuttimääräinen kesto.

Huomioi, että jos tuotteella ei ole voimassaolevia hintarivejä, tuote ei ole lainkaan varattavissa

• Jos asetat tuotteelle päivämääräehtoja, tarkista että ne ovat voimassa resurssin Varattavissa-aikojen puitteissa
  • Jos otat edellisten vuosien tuotteita uudelleen käyttöön, muista päivittää myös hintarivien voimassaoloajat

4. Esivalitut päivät

Esivalittuja päiviä voi käyttää tuotteilla, jotka ovat varattavissa vain muutamana kertana vuodessa. Silloin määritetään valmiiksi valitut varauspäivämäärät, joista asiakas valitsee kauppapaikalla. Varauskalenteria ei näytetä silloin ollenkaan

Myös esivalitut päivämäärät ovat voimassa vain, jos resurssin Varattavissa-kohdan aikaväli sen sallii.

• Valitse kalenterista päivämäärä jonka haluat esivalituksi päiväksi ja klikkaa Lisää
  • Toista muille haluamillesi päivämäärille

5. Saatavuuteen vaikuttavat tuotteen lisäasetukset

• Varattava viimeistään
    • Tällä asetuksella voit rajoittaa, kuinka lähellä varauksen alkua varauksen voi vielä tehdä (eli sallitaanko "viime hetken varauksia" vai ei), tai vaihtoehtoisesti voiko varauksen tehdä jo vaikka varauksen alkamisaika on mennyt
    • Ennen varauksen alkua = Tuotteen varaus on tehtävä viimeistään X vrk/h/min ennen valitsemansa varausajan alkua
    • Varauksen alkamisen jälkeen = Tuotteen varaus on tehtävä viimeistään X vrk/h/min valitun varausajan alkamisen jälkeen
      • Esimerkki: Retken oikea alkamisaika on 1.9.2022 klo 10, mutta tuotteella on valittuna Varattava viimeistään 2 h Varauksen alkamisen jälkeen. Asiakas voi täten varata tuotteen vielä 1.9. klo 12 vaikka retki on jo alkanut. Asiakkaan tilaukseen tulee varauksen normaali alkamisaika eli 1.9. klo 10.

• Huoltoikkuna/Huoltotauko
    • Tämä toiminto lisää varausten jälkeen automaattisesti asetetun mittaisen tauon, jolloin seuraava asiakas ei voi tehdä uutta varausta heti edellisen perään
    • Lue lisää huoltotauosta

• Yhteen ostoskoriin varattavien paikkojen enimmäismäärä
    • Tällä asetuksella voit määrittää maksimimäärän resurssin kapasiteetista, jonka asiakas voi samalla tilauksella varata
    • Esimerkiksi jos resurssin kapasiteetti on 20, mutta tuotteella paikkojen enimmäismäärä -asetuksessa on 10, niin asiakas voi varata tuotteen vain 10 hengelle vaikka kapasiteettia vielä olisi
    • Tätä toimintoa suositellaan tapahtumille ja vastaaville joissa käytetään suuria kapasiteettimääriä, ja halutaan estää tilanteet joissa suuri määrä paikkoja viedään ostoskoriin kerralla

• Salli monen päivän varaukset
    • Tämä toiminto sallii yli vuorokauden mittaiset varaukset, eli toiminto tulee valita tuotteisiin joihin halutaan pidempiä varauksia, kuten majoitustuotteet
    • Jos tuotteella hintarivin yksikkö on 1 vrk, eikä tätä asetusta valittuna, tuotteen voi varata vain yhdeksi yöksi eli vuorokaudeksi
    • Jos tuotteella hintarivin yksikkö on 2 vrk tai enemmän, eikä tätä asetusta valittuna, tuotetta ei voi varata lainkaan

• Rajoita saatavuushakua
    • Tällä toiminnolla rajoitetaan tuotteen varaamisen kestoa MyAllocator-integraatiossa sekä Johkun Saatavuushaussa eli Vapaiden kohteiden haussa
    • Jos toiminto on käytössä, tuotetta voi varata vain varauksen minimikeston verranesim. Booking.com:n kautta MyAllocatoria käytettäessä
      • Esimerkki: Tuotteella on hintariveillä ehtona varaus vähintään 2 vrk. Lisäksi tuotteella on Rajoita saatavuushakua -asetus päällä. Tuote on MyAllocatorin välityksellä myynnissä Johkun lisäksi Booking.com:ssa. Asiakas voi tällöin varata tuotteen Booking.com:n kautta vain 2 vuorokaudeksi, mutta Johkun kauppapaikalla sallitaan pidemmät varaukset
    • Tämä asetus on tarpeen mikäli MyAllocatoriin linkitetyllä tuotteella käytetään resurssipoolia, tuplabookkausten estämiseksi

Tuotteen saatavuuden määrittäminen pähkinänkuoressa:

1. Aseta tuotteen yleinen saatavuus Varattavissa-kohtaan: Aseta esim. tietty sesongin päivämääräväli tai useampia ajanjaksoja jolloin tuote on varattavissa. Voit myös sallia varaaminen aina ympäri vuoden (Varattavissa -kohdassa: "Sallittu aina")
  2. Jos tuote on tuntiperusteisesti varattava tuote, aseta ainakin yksi varauksen alkamisaika (kellonaika ja tarvittaessa pvmväli ja/tai viikonpäivä) Varausten alkaminen ja päättyminen -kohtaan
  3. Klikkaa Salli monen päivän varaukset -valinta, jos kyse on tuotteesta, jota halutaan myydä pidemmille ajoille kuin vuorokaudeksi
  4. Klikkaa Salli resurssin kapasiteetin samanaikainen varaaminen -valinta, jos kyseessä on avoin retki tai muu vastaava ryhmätuote
  5. Täsmennä halutessasi saatavuutta hintariveillä, esivalituilla päivillä ja/tai lisäasetuksilla
    • Asettamalla hintariveille päivämäärä- tai viikonpäiväehtoja. Jos ei voimassaolevaa hintariviä = tuote ei ole varattavissa.
    • Asettamalla esivalittuja päiviä jos tuote on saatavilla vain muutamana päivänä
    • Asettamalla Varattava viimeistään -aika
    • Rajoittamalla ostoskoriin vietävien paikkojen määrää
    • Asettamalla huoltotauko varausten väliin

Esimerkkejä saatavuudesta:

Esimerkki 1

• Aktiviteetti-tyyppisellä tuotteella on kesto 1h, ja saatavuusasetuksina seuraavat
    • Varattavissa-kohtaan merkitty "Sallittu aina"
    • Varausten alkaminen ja päättyminen-kohdassa on merkittynä alkamisajat klo 12, klo 14 ja klo 18
    • Hintariveillä ei ole ehtoja asetettuna
  • >>> Tuote on varattavissa ympäri vuoden, jokaisena viikonpäivänä. Asiakas voi valita alkamisajaksi joko klo 12, 14 tai 18. Päättymisaika määräytyy tuotteen kestosta eli päättymisaika on valitista alkamisajasta riippuen joko klo 13, 15 tai 19.

Esimerkki 2

• Majoitus-tyyppisellä tuotteella on saatavuusasetuksina seuraavat
    • Varattavissa-kohtaan merkitty "Sallittu 1.5.-30.10.2022"
    • Varausten alkaminen ja päättyminen -kohtaan on merkitty alkaminen klo 14 ja päättyminen klo 12
    • Hintarivillä on ehtona viikonpäivä Pe, La ja Su
  • >>> Tuote on varattavissa 1.5.-30.10.2022 välillä, perjantaista maanantaihin (perjantaista klo 14 alkaen, varauksen päättyminen viimeistään maanantaina klo 12). Koska vuorokausi on Johkussa aina "yön yli", sunnuntain salliminen varattavaksi tarkoittaa että vuorokausi Su-Ma on sallittu.

Esimerkki 3

• Aktiviteetti-tyyppisellä tuotteella (kesto 2h) on saatavuusasetuksina seuraavat
    • Varattavissa-kohtaan asetettu "Sallittu 1.7.-30.10.2022"
    • Varausten alkaminen ja päättyminen -kohtaan on asetettu alkamisajat klo 8, klo 11 ja klo 15
    • Esivalitut päivämäärät-kohtaan on valittu päivämäärät 15.7.2022 ja 28.8.2022
    • Hintarivillä on ehtona "osallistujia vähintään 2"
  • >>> Tuote on varattavissa 15.7. ja 28.8.2022, ja asiakkaan valittavissa on kolme alkamisaikaa (8, 11, 15). Tuote on varattavissa vain jos tilauksen osallistujamäärä on vähintään 2 henkilöä.

Esimerkki 4

• Vuokrattava tuote-tyyppisellä tuotteella (kesto 3h) on saatavuusasetuksina seuraavat
    • Varattavissa-kohtaan asetettu "Sallittu aina"
    • Varausten alkaminen ja päättyminen -kohtaan on merkitty Su klo 13 ja Ma klo 15
    • Hintarivillä on ehtona päivämääräväli 1.6.-30.6.2022
  • >>> Tuote on varattavissa 1.6.-30.6.2022 välillä sunnuntaisin klo 13 alkaen ja maanantaisin klo 15 alkaen. Vuokrattavilla tuotteilla tuotteen kestoa jatketaan vuorokauden vaihtumiseen saakka, eli asiakas voi valita tuotteelle pidemmän varausajan. Tässä tapauksessa kun kesto on 3h, niin maanantaina varaava asiakas voi valita palautuksen ajankohdaksi joko klo 18, 21 tai 24. Tuotteen hinta määräytyy keston mukaan eli  klo 24 palautus on 3 x 3h normaalihinta.

Esimerkki 5

• Aktiviteetti-tyyppisellä tuotteella (kesto 1h) on saatavuusasetuksina seuraavat
    • Varattavissa-kohtaan asetettu "Sallittu 1.1.2022-1.5.2022"
    • Varausten alkaminen ja päättyminen -kohtaan asetettu alkamisaika klo 15
    • Hintarivillä on asetettu ehdoksi pvm-väli 26.6.-29.9.2022
  • >>> Tätä tuotetta ei voi varata, sillä tuotteen ainoa hintarivi ei ole voimassa samaan aikaan Varattavissa-kohtaan merkityn ajan kanssa.
    • Jos Varattavissa-kohdassa olisi "Sallittu aina", niin tuote olisi varattavissa hintarivin määräämällä välillä 26.6.-29.9.2022 klo 15 alkaen.
    • Jos hintarivillä ei olisi pvm-ehtoa, niin tuote olisi varattavissa 1.1.-1.5.2022 klo 15 alkaen eli Varattavissa-kohdan mukaisesti.
    • Jos tuotteella olisi myös toinen hintarivi, jolla ei mitään pvm-ehtoja, tuote olisi varattavissa 1.1.-1.5.2022 eli tällöin tuon ulkopuolella toimiva hintarivi jätetään huomiotta, mutta varaaminen onnistuu koska pvm-ehdoton hintarivi on jatkuvasti voimassa oleva.

Esimerkki 6

• Aktiviteetti-tyyppisellä tuotteella (kesto 2h) on saatavuusasetuksina seuraavat
    • Varattavissa-kohtaan asetettu "Sallittu 1.3.2022-1.4.2022"
    • Varausten alkaminen ja päättyminen -kohtaan asetettu alkamisaika klo 15 ja pvm-väli 1.2.-1.4.2022
    • Hintarivillä ei ole ehtoja asetettuna
  • >>> Tätä tuotetta voi varata vain ajalle 1.3.-1.4.2022 klo 15-17
    • Ajalla 1.2.-28.2.2022 tuote ei ole varattavissa koska kyseinen päivämääräväli ei sisälly resurssin Varattavissa-kohtaan